U gebruikt een verouderde internetbrowser.
We raden u aan om de meest recente internetbrowser te installeren voor de beste weergave van deze website.
Een internetbrowser die up to date is, staat ook garant voor veilig surfen.

FAQ

WAT MET DE ADMINISTRATIE BIJ DE VERKOOP VAN UW WONING?
Bij de verkoop van uw woning, zijn er verschillende verplichte attesten nodig.
Deze zijn vooral om de koper meer zekerheid te geven over de staat van de woning of grond. Indien u ervoor kiest om met ons samen te werken, zorgen wij voor een volledige administratieve afhandeling van uw dossier en vragen wij alle attesten voor u op.

WAAROM VOOR IMMO HOME KIEZEN?
Wij zijn 24/24 beschikbaar, 7/7 dagen. Eerlijke en open samenwerking  en communicatie rechtstreeks met ons als zaakvoerders, vanaf het eerste gesprek of gratis schatting tot en met de akte. Wij nemen al uw zorgen over ivm aanvragen van onderstaande nodige documenten voor de verkoop van uw woning. Wij nemen professionele foto’s en werken ook met drône-beelden (luchtfoto’s) van uw eigendom.

WAT IS EEN EPC-WAARDE?
Woningen die te koop worden aangeboden dienen te beschikken over een EPC attest. Dit certificaat geeft een kerngetal, (energiewaarde op energiezuinigheid) weer zodat potentiële kopers woningen op hun energetische kwaliteiten kunnen beoordelen. Via onze vaste partner kunnen wij hier binnen de 48 uur voor zorgen.

BODEMATTEST / OVAM
Bij de verkoop van een onroerend goed moet er bij de  verkoopovereenkomst een bodemattest verplicht aanwezig zijn. Het ontbreken van dit attest kan de verkoop nietig verklaren. Wij doen in samenspraak met uw notaris het nodige.

WAT IS EEN ELEKTRISCHE KEURING?
Een elektrische keuring is een verslag van de staat en conformiteit van de elektrische installatie in uw woning. Deze moet worden opgemaakt door een erkend keuringsorganisme. Een conform keuringsattest is steeds geldig voor 25 jaar.

IS EEN ELEKTRISCHE KEURING VERPLICHT?
Er moet een verplichte elektrische keuring aan de koper worden voorgelegd bij de verkoop van uw woning. Bij een niet conforme keuring is er geen reden tot paniek, wij leggen aan de kopers onmiddellijk een offerte voor zodat zij de kost goed kunnen inschatten. 
 
WAT ALS MIJN ELEKTRISCHE INSTALLATIE WORDT AFGEKEURD?
Het kan gebeuren dat bij keuring van je elektrische installatie een aantal overtredingen of gebreken aan de elektrische installatie worden vastgesteld. De verkoop van de woning kan dan wel doorgaan. Als verkoper heb je enkel de verplichting om een keuringsverslag aan de koper voor te leggen. Deze verplichting houdt niet in dat de elektrische installatie volledig conform verklaard moet zijn. De koper moet enkel tijdig geïnformeerd worden omtrent de staat van de installatie. Bij de verkoopdag voorzien wij een offerte zodat de koper een idee heeft van de kost hiervan.
 
WAAR KAN IK STEDENBOUWKUNDIGE INLICHTINGEN VERKRIJGEN?
Voor het bekomen van de stedenbouwkundige zullen wij als makelaar deze aanvraag voor u in orde brengen.

WAT ZIJN DE VOORWAARDEN VOOR VERLAAGDE REGISTRATIERECHTEN?
Er wordt gebruik gemaakt van één tarief ivm verkooprechten voor een gezinswoning, indien het uw enige en eigen woning wordt. Zo zal je slechts 3% verkooprechten, aktes vanaf 01/01/2022,  betalen op de aankoopprijs van de gezinswoning.
Belangrijk hierbij is dat het nieuwe tarief van 3% enkel geldt in geval van aankoop:

  • van bestaande woningen, niet van bouwgronden (die gelegen zijn in het Vlaams Gewest)
  • door natuurlijke personen
  • indien het gaat om een zuivere aankoop – dus niet: ruil, afstand van onverdeelde rechten,… - van de geheelheid van de woning in volle eigendom
  • voor zover de kopers er hun hoofdverblijfplaats (nl.: de inschrijving in het bevolkingsregister) vestigen binnen de 2 jaar na datum van de authentieke akte
  • waarbij de kopers noch afzonderlijk, noch gezamenlijk reeds een woning of bouwgrond in volle eigendom hebben, dit zowel in België als daarbuiten (ook indien deze via een nalatenschap werd verkregen)
Deze laatste voorwaarde wordt bovendien per persoon beoordeeld. Het is dus perfect mogelijk dat 2 personen samen een woning aankopen, waarbij de ene reeds eigenaar is van een onroerend goed en de andere niet, zodat A voor zijn aandeel belast wordt aan een tarief van 12% (indien verkoopscompromis getekend is na 01/01/2022) die in die gevallen behouden blijft en B aan een tarief van 3%.

Terug naar boven
Schrijf u in
Wij houden u op de hoogte van ons aanbod in België - Spanje - Tenerife
Sluit menu Immo-Home